19.03.2019

Анализатори и преподаватели дискутираха как да разпознаваме фалшивите новини

Как фалшивите новини създават фалшива реалност – това обсъдиха студенти заедно с политически анализатори и преподаватели от Софийския университет. Една от констатациите е, че все по-често дезинформацията и пропагандата са платени, за да се защитават конкретни тези.

Онлайн средата става по-враждебна, а пропагандата срещу Евросъюза се засилва особено по време на евроизбори, отчитат от Бюрото на европейския парламент в България. Затова смятат, че най-сериозното оръжие са думите – да се говори за проблема.

Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България: За този проблем ние можем да предприемем мерки, различни административни, на европейско ниво, национални, бизнеса може да предприеме мерки, разбира се в контекста на социалните мрежи, на интернет, различни регулации. Независимо от къде идват, ако ние не сме отговорни потребители към самите себе си затова да имаме критично мнение, да проверяваме своите източници, да сравняваме различни гледни точки, този проблем няма да изчезне.

Хората все повече разпознават фалшивите новини и се ориентират по-добре сред информацията от социалните мрежи, отчита политическият анализатор Владимир Шопов.

Владимир Шопов – политически анализатор: По отношение конкретно на започващата кампания ми се струва, че не толкова ще бъдем свидетели на фалшиви новини, колкото на това, което аз по-скоро наричам ,,фалшива реалност“. Тоест едни нереалистични истеризирани образи на това какво се случва в Европа, какво предстои да се случи в Европа, преекспониране на различни заплахи, свързани с имиграция, с бежанци – това, което наблюдавахме и през последните години.

Владимир Шопов посочва и друг проблем – понятието ,,фалшиви новини,, влезе в ежедневния политически език като обяснение за несъгласието с дадена теза.

Автор: Милена Кирова