03.04.2019

Българските евродепутати се готвят за нова битка по пакета „Мобилност“

Пореден рунд на сагата с пакета „Мобилност“ в Брюксел. Снощи след повече от петчасово гласуване комисията по транспорт в ЕП прие над 1000 нови поправки, които трябва да бъдат гласувани и в пленарна зала. Пакетът, който раздели Европа на Източна срещу Западна, предизвика поредица от протести на български превозвачи в София, в Брюксел и Страсбург. България настоява той да бъде отложен за разглеждане от следващия парламент, който ще бъде конституиран след евроизборите през май. Какво следва от тук нататък и възможно ли е все още пакетът, известен още като пакета „Макрон“, за бъде приет от този ЕП. На пряката ни линия в Брюксел е кореспондентът ни Десислава Апостолова и българските евродепутати Андрей Новаков, Петър Курумбашев и Ангел Джамбазки.

Петър Курумбашев, евродепутат от БСП/ПЕС: Ние изпълнихме заръките на председателя Таяни и намалихме с цели 99 предложенията и сега вече не са 1224, а само 1125. Правилникът казва, че когато едно предложение получи повече от 1/3 от предложенията, то отново трябва да отиде в пленарна зала. Ако трябва да бъдем съвсем точни, другата страна събираше малко повече гласове, да речем гласуванията минаваха 25 на 21 в наша вреда, но това не бяха гласувания, в които е важно кой има мнозинство, а кой събира прочутите 17 гласа. Ние мисля, че изтървахме 3 или 4 предложения от 800 или 900, така че мисля, че това изобщо не е фатално и сега тези 1125 предложения ние особено много държим да бъдат гласувани предложение по предложение в пленарна залата, за да се уважава върховенството на закона в Европейския парламент.

Евродепутатът от ПЕС продължи, че техният опонент г-н Исмаил Артюк е написал писмо, че трябва да се вкарат в блокове и в отговор те са написали обратното писмо и ще държат на това да се гласува изменение по изменение.

Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО/ЕКР: Това, което ние искаме от председателя Таяни е или да вкара за гласуване всички предложения, които са гласувани или да извади точката от дневния ред. Съвсем очевидно няма съгласие.

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП: Искаме да го отложим. Имаме всички основания да очакваме и да настояваме тази точка да бъде свалена. Предният път беше свалена, понеже имаше доста поправки. Сега те са по-малко с 6-7%.

Вижте повече във видеото на сутрешния блок на БНТ1.