14.01.2019

Дискусия за бъдещето на Европа на Милениум клуб

Дискусия за бъдещето на Европа на Милениум клуб. На нея президентът на организацията Румен Чолаков призова новите евродепутати да бъдат нови лица – българи, които гледат напред и към звездите. В обсъждането участваха вицепремиерът Томислав Дончев и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Пряк избор на общ европейски президент, обща европейска армия за пълен контрол върху миграционната вълна, обща здравна политика и Съединени европейски щати. Това са част от идеите, около които се обединяват младежите от Милениум клуб.

Румен Чолаков, председател на Милениум Клуб България: „Един призрак броди из Европа – призракът на евроскептицизма. Различни политици използват старата стратегия на авторитарните режими – търсенето на враг, когото да мразим. Днес големият враг са бежанците, а виновният за тях – Европейският съюз.“

За да се намали броят на евроскептиците, вицепремиерът Томислав Дончев предложи веднъж в годината да има Ден без Европа. По този начин ще има повече оптимисти, защото ще разберат колко визи ще им трябват и през колко национални граници трябва да минат.

Томислав Дончев, зам.-министър председател на България: „Европа последното десетилетие или последните 15 години се превърна, признавам си, в ефективен инструмент за управление на кризи – справяне с финансовата криза, справяне с мигрантската криза, което е дефанзивен подход.“

Според лидера на ПЕС Сергей Станишев има две заплахи – от статуквото и от войнстващия краен национализъм. Мисията на предстоящите избори е именно да спасят Европа от статуквото, категоричен беше той.

Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти: „Европейският съюз се превърна в машина за наказание към хората. Стана мрачен образ. Силата на европейската идея винаги е била, че тя създаваше по-добро бъдеще за сегашните поколения и следващите.“

Във визиите си за Европейския съюз всички се обявиха против Европа на две скорости, тъй като подобен сценарий е лош за България.

Автор: Цанка Николова