10.03.2019

Експерти: В България ще има 5G мрежи през 2021 година

През 2021 година в България вече ще има стартирали 5G мрежи, прогнозират експерти. Брюксел обяви развитието на мобилните мрежи от пето поколение за един от приоритетите на единния цифров пазар и даде две години на страните – членки да се подготвят за тяхното изграждане.

Какво представлява 5G и как ще промени живота ни?

Мобилните мрежи от пето поколение ще променят нашия свят. По-скоро, отколкото си мислим. С тях ще имаме все по-големи обеми от данни буквално за нула време. 5G ще работи с пет до десет пъти по-високи скорости в сравнение със сегашните мрежи.

Владислав Димитров, ст. мениджър в Дирекция „Архитектура, планиране и изграждане на мрежата“ в телекомуникационна компания: 5G позволява да правим нещо в реално време с човек, който е много далече от нас. Примерно, представете си група от пет човека, която трябва да направи запис в студио. Единият музикант може да е от САЩ, другият може да е от Европа, другият от Китай. 5G позволява да се създаде виртуално студио, в което вие в реално време да свирите синхронно музика! Това е нещо уникално!

Друго предимство е възможността за 1000 пъти повече свързани устройства на квадратен километър. Това е важно за събития с многобройни участници или публика – като фестивали, конгреси, концерти, спортни прояви.

Освен това – ще има много по-малки закъснения в сравнение със сегашните. Всичко това ще доведе до бум в развитието например на самоуправляемите коли и умните градове. Но не само.

Владислав Димитров: Гейминг индустрията е един от основните потребители и там още тази година ще видим неща, които без 5G мрежи няма да са възможни. Примерно видях демонстрация, в която играч на американски футбол има шлем с визьор и през 5G мрежата вижда как подават топката, тича и я хваща. Това с досегашните мрежи и закъснението, което те имаха, не беше възможно.

Новите мрежи означават нови телефони – колкото по-нови и по-модерни – толкова по-добре. Водещи компании вече съблазниха потребителите с модели за 5G със сгъваеми дисплеи.

Но освен тях, изкушенията ще са много.

Владислав Димитров: Досега 90% от потребителите ползваха смартфони. В този смисъл смартфонът беше в центъра на събитията. Сега 5G отваря вратата за цяла плеада от различни устройства – сензори, различни умни устройства, които се носят, свързани автомобили, самообучаващи се роботи. Вече основният играч не е смартфонът.

Как ще се отрази всичко това на джоба на потребителите? Цените на гигабайт за лев или евро ще продължат да падат.

Владислав Димитров: Като цена лев на гигабайт ще е надолу, но понеже потребителите ще искат все повече и повече данни, като цена на пакета може с малки стъпки да има леки увеличения.

Светът ще стане различен. 5G ще отключи ново измерение в технологиите.

Владислав Димитров: Както смартфонът промени начинът, по който хората общуват със социалните мрежиq 4G с големите скорости на данните направи това общуване много лесно. 4G промени общуването между хората, 5G ще промени общуването между машините. В смисъл – машините ще започнат да си говорят една с друга.

Брюксел залага много на развитието на 5G мрежите, за да навакса изоставането на Европа от Китай и Съединените щати.

На страните – членки беше даден срок до края на 2020 година да имат стартирала 5G мрежа, а до 2025 година тези мрежи да покриват основните пътища и големите градове.

Владислав Димитров: Ние тук никога не сме изоставали от световните и европейските тенденции. Като скорост и като качество на мрежи сме в топ 10 на света. Няма да изостанем със сигурност, така че 2021 година очаквам стартирали мрежи. Конкуренцията на телеком пазара е изключително сериозна, така че никой от водещите играчи не би си позволил технологично изоставане.

Но за да се постигне това, от бранша очакват облекчаване на някои разпоредби.

Владислав Димитров: Добавянето на нови честотни бандове на съществуващите базови станции в нашето законодателство е приравнено на нов строеж и чисто документалната фаза отнема средно около година. Изискванията за електромагнитно излъчване са доста по-строги от почти всички страни – членки – около 45 до 100 пъти по-строги в зависимост от честотния диапазон, което пак поставя една бариера пред бързото развитие.

Общо в ЕС инвестициите в радиомрежи от страна на операторите ще са 100 милиарда евро.

Автор: Цветелина Йорданова и Атанас Атанасов