22.02.2019

Мария Габриел участва в дискусия за цифровите технологии в Русе

Защитата на личните данни и борбата с фалшивите новини са сред основните предизвикателства пред развитието на цифровите технологии днес. Темата беше във фокуса на граждански диалог в Русе, в който участва еврокомисарят Мария Габриел.

Над 9 млрд. евро ще инвестира Европейския съюз в киберсигурност, развитие на суперкомпютрите и изкуствения интелект. Средствата ще гарантират, че цифровите технологии ще достигнат до повече хора.

Програмата е разработена по идея на еврокомисар Мария Габриел, която коментира пред русенци предизвикателствата, пред които сме изправени с развитието на средствата за комуникации.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: Искаме да има свобода на изразяване, но искаме и да има борба с дезинформацията онлайн. Искаме да носят платформите и социалните медии отговорност. Европа освен това изпраща много силно послание за сигурност. Киберсигурността ще продължава да бъде една от водещите теми по отношение на личните ни данни.

Мария Габриел припомни, че днес в Европа само 44% от европейците имат основни цифрови умения, а след 2020 г. 90 на сто от работните места ще изискват такива знания.

Айри Мемишев, представител на Русенска търговско-индустриална камара: Подпомагаме предприемачите, които искат да дигитализират своя бизнес. Някои от трудностите, които те изпитват са свързани с преквалификацията на техните служители.

Мария Габриел не пропусна да отличи работата на Русенския университет в областта на дигитализацията и цифровата трансформация.