12.03.2019

Мигрантите в ЕС намалели с 25% за година

През 2018 година около 150 000 бежанци са пристигнали по външните граници на Евросъюза, което е с 25% по-малко в сравнение с 2017 година. Това стана ясно днес на дискусия в Парламента за управление на миграционната политика.

Миграцията е една от основните теми в дневния ред на политиците преди евровота. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отчете почти нулев миграционен натиск към страната ни.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: България изпълнява своя ангажимент по охрана на външната граница на ЕС и ние го показахме както с национално финансиране за изграждане на възпиращото съоръжение, но така също оценяваме и целевата помощ, която получихме от ЕК в размер на 160 милиона евро.

Операциите на ЕС са спомогнали за спасяването на над 730 хиляди души в морето от 2015 година насам. Работата с Африканския съюз позволи на 40 000 души доброволно да се завърнат в домовете си. За да може мерките да бъдат ефикасни обаче, трябва финансиране.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: ЕК направи предложение за тройно увеличение на бюджета за миграция в следващия програмен период. Сега разполагаме с 13 милиарда евро. Предложението на ЕК за периода 2021-2027 г. е 34,9 милиарда евро.

Нелегалният трафик остава сериозен проблем. Доказателството – през 2018 година около 150 000 бежанци са пристигнали по външните граници на съюза. Същевременно подадените молби за убежище са 600 000. От къде идва това разминаване в числата?

Д-р Михаел Шпинделегер, генерален директор на Международния център за развитие на миграционни политики: Има вторично движение. Например, бежанците пристигат в Испания, но не се регистрират там. Отиват нелегално до Германия и там подават молби за убежище. Кризата не е приключила. Просто сме в период на затишие.

Генералният директор на Международния център за развитие на миграционните политики посочи още, че споразумението с Турция работи, тъй като в момента в южната ни съседка има над 3 милиона бежанци, които не се придвижват.

Автор: Милена Кирова