27.01.2019

Младите хора в Германия с готовност стават коминочистачи

Докато в България професията на коминочистача е застрашена от изчезване, в Германия младите хора с готовност ѝ се отдават. Не само традиционното почистване на комините от сажди, но и принос към околната среда, към противопожарната безопасност и енергийната ефективност са част от отговорностите там. Освен всичко останало, коминочистачите носят и късмет.

Коминочистачите в Берлин действително са експерти в много области. Работата и тогава, и сега, е тежка и рискова. Обучението продължава три години и включва теоретична подготовка и придобиване на професионални умения. Докато почистването на комини почти не се е изменило през годините, контролът на измервателните уреди става все цифровизиран.

Ален Рапсзилбер, майстор коминочистач: „В днешно време коминочистачът трябва да владее всичко – от аналоговата четка до дигиталните измервателни уреди. Винаги сме вървяли в крак с времето и ще продължим да го правим.“

Важни за тази професия се оказват познания по математика, физика, химия и компютърни технологии. Въпреки всичко, свободни места за коминочистачи няма.

Ален Рапсзилбер, майстор коминочистач: „Имаме много кандидати за работа, които се запалват чрез свои приятели или роднини. Всеки ден сме при хората, влизаме в жилищата им. Те виждат, че това е една полезна и хубава професия. Освен това винаги ще се строи, винаги ще се изгражда.“

През 2017 г. коминочистачите в Германия са констатирали в строителството над милион пропуски. Причините са многообразни и варират от грешки в инсталацията до незабелязани технически дефекти. Така излиза, че коминочистачите наистина продължават да носят късмет.

Автор: Мария Стоянова