05.03.2019

Новият проект „Европа“ на БНТ бе представен пред студенти от УНСС

Новият проект „Европа“ на БНТ, финансиран от Европейския парламент, беше представен пред студенти от УНСС. Възпитаници на висшето училище и журналисти от Българската национална телевизия размениха идеи за бъдещето на Европейския парламент и възможностите за участие при вземането на решения.

Предаването „Референдум“ с пряко излъчване от Брюксел, втори сезон на предаването #Европа, репортажи за дейността на Европейския парламент и предстоящите избори. И всичко това на достъпен език.

Предаванията и репортажите по проекта, както и информация за европейските институции ще бъдат достъпни и на специална онлайн платформа – europe.bnt.bg

Татяна Тасева, продуцент на #Eвропа: Този проект на БНТ ще бъде точно такъв – експериментаторски от гледна точка на това да стигнем до проблемите на хората и да им покажем как те чрез механизмите на Европа могат да ги разрешат.

И начин да се покаже, че Европа не е скучна тема. Всичко зависи от подхода по който се представят Европейският съюз, Европейските институции и процесите в Европа.

Божидар Миладинов, студент в УНСС: Ние бягаме от това да бъдем на мястото, от нас да зависи нещо и моят съвет би бил да се погледнем в огледалото и да осъзнаем, че от нас зависят нещата.

Даниел Тилев, студент в УНСС: Младите хора трябва да започнат да се образоват все повече за това какво представляват европейските институции и да гласуват активно.

Проф. д. ик. н. Стати Статев, ректор на УНСС: Нашите младежи, които са достатъчно активни, осъзнават добре своята мисия, че те могат и трябва да бъдат генератор на идеи и силна страна при взимането на решения, когато става въпрос за бъдещето на нашия общ дом – Европа.

Всеки може да стане част от проекта на БНТ – с анкета, която ни мотивира да гласуваме и мобилно студио, в което всеки може да предложи своите идеи по теми, свързани с работата на Европейския парламент.

Наградата за най-доброто предложение е посещение на ЕП през септември.

Автор: Цанка Николова