23.01.2019

Преди евроизборите: ЕС с план за действие срещу дезинформацията

Евросъюзът вече има план за действие срещу дезинформацията за предстоящите евроизбори. Някои неправителствени организации предлагат един вид „ваксина“ срещу фалшивите новини като учат потребителите на социалните мрежи как да ги разпознават. Други са разработили софтуер, който анализира политическата реклама във фейсбук. Всички те споделиха натрупания опит в рамките на дискусия, организирана от Бюрото на европейския парламент в България.

„Аз уча хората да произвеждат фалшиви новини“ – шокиращо признание.

Марайе Аренце е част от първата холандска армия за тролове. Целта им е да унищожат изборите за Европейски парламент с кампания за дезинформация. Но тя не е лошият герои в тази игра.

Марайе Аренце – образователен координатор в нидерландската НПО DROG: „Вярваме, че ако наистина искаме да се научим как работи дезинформацията, трябва ние самите да знаем как да я създаваме. Това се нарича „имунизация“ – идеята, че може да се ваксинират хората срещу фалшиви новини.“

Битката с фалшивите новини е на всички нива и тя е битка всеки ден, каза в сутрешния блок на БНТ еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

„Европейския парламент взема чипса на децата“ – реално заглавие от вестник. Зад него стои новината за резолюция за по-високо финансиране на здравословното хранене в училище. Гръмкото заглавие деформира реалността, смятат от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България: Това до голяма степен допринася за това да се премества фокуса от важните решения, които се вземат в ЕС, в ЕП, в ЕК към неща, които нямат реално никакво значение, които не са верни, но наистина променят нагласата на хората към институциите и към европейския проект.

Евросъюзът вече има план за действие срещу дезинформацията.

Анели Ахонен – Европейска служба за външна дейност: Комисия ще работи със социалните платформи. Социалните медии трябва да докажат, че се съобразяват с кодекса на най-добри практики, да се изтриват фалшивите акаунти.

Лекторите се обединиха и около тезата, че е нужно да се обърне по-сериозно внимание на образоването на гражданското общество и медиите за разпознаване на фалшиви новини.

Автор: Милена Кирова