18.09.2019

Равносметката от предаването #Европа е 28 предавания и над 150 гости. Заключителна пресконференция по проект „Европа“

6 месеца, 28 предавания, над 150 гости – това е равносметката след края на предаването на БНТ #Европа. Екипът на предаването поговори с част от българските евродепутати за бъдещето, в което това, което се случва в Европа, ще е по-разбираемо за хората.

Европа не е в Брюксел, нито в Страсбург. Европа не е само за костюмирани евродепутати, не е за бюрократите, Европа е на хората. А сложните думи имат превод, носят смисъл на всеки европеец.

Теодор Стойчев – ръководител на Европейското бюро на ЕП в България: „Много са важни тези проекти, за да говорим и на разбираем език на хората, тъй като винаги когато става въпрос за законодателство – и законодателен процес езикът е малко по-различен.“

Татяна Тасева – продуцент на #Европа: „Европа не е някаква куха структура, която само ни създава някакви неприятности, а е нещо, от което ние можем да се възползваме, за да живеем по-добре. И нашата основна цел беше да привлечем вниманието на младите хора.“

Кристиан е от тези млади. Гласувал на изборите за европарламент, записал видео с мотивите си защо е важно да си активен и ето го тук – в европарламента в Страсбург като победител в конкурса на БНТ.

Кристиян Неделчев – студент по право: И в крайна сметка – Европа е това, което е, благодарение на своите народи.

Автор: Милена Кирова