10.01.2019

Започна кампанията „Този път ще гласувам“

Кампания цели да повиши избирателната активност у нас по време на евроизборите. Платформата с име „Този път ще гласувам.бг“ ще събира мотивирани мнения – защо е важно да гласуваме. Всеки може да участва, а регистрацията отнема минута.

Чрез кампанията си от Бюрото на Европейския парламент в България канят за партньори гражданите.

За да направим осъзнат и информиран избор за евродепутати – в тази кампания няма да говорят институциите. Думата ще имат тези, на които имаме доверие – близки и приятели.

На последния европейски вот избирателната активност беше 42% средно за Съюза, 35% за България и едва 30 на сто сред младите хора у нас. Затова от информационното бюро на Европейския парламент в България се обръщат първо към тях.

Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България: „В случая за европейските избори – да изберем каква Европа искаме в утрешния ден, какъв Европейски съюз искаме, защото очевидно след излизането на Великобритания ЕС отново ще се промени, ще поеме някаква малко по-различна посока. Ако наистина хората смятат, че ЕС е важен, смятат, че е важно да се гласува на европейски избори, ги призоваваме да се запишат на платформата ,,този път ще гласувам“.

Калоян Симеонов, катедра Европеистика в СУ ,,Св. Климент Охридски“: „Бъдещето на Евросъюза се определя сега. В момента времето е толкова динамично и ЕС наистина има много предизвикателства както вътре, така и извън него и затова е важно да се гласува.“

Младите хора отчитат ползите от Евросъюза: да пътуват, да работят, да учат без ограничения. Да заминават, да се връщат.

Екатерина Желязкова, студентка по европеистика в СУ ,,Св. Климент Охридски“: „На нас ни е дадено това право да гласуваме и трябва да се възползваме от него, за да не се възползва някой друг, да представи своите ценности вместо нашите.“

В платформата „Този път ще гласувам“ се въвежда само име, имейл и готово. Може да посочим и теми, които ни вълнуват, за да получаваме информация за тях.

Автор: Милена Кирова